Daguitstap NAVEMA 2 juni 2014

VerbrandeBrugOm acht uur ontmoeten we elkaar in Manege Verbrande Brug bij Andre Janssens in Eppegem.  We drinken koffie (met  koekjes) en spreken over de nieuwe  ontwikkelingen in de paardensector.  Tornooien, de gezondheid van paarden,…komen  allemaal aan bod.  Ons gezelschap bestaat onder andere uit Carlo Prinsen (de mede-oprichter van NAVEMA),  Marc Steeno en André Janssens (voorzitter en ondervoorzitter van NAVEMA), Johan Van Bosch  (secretaris) en verschillende leden.  We mochten ook Nele Suenens van het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC) verwelkomen. Zij verzorgt onder andere opleidingen in de paardensector en was een verrijking voor onze groep . 

Daarna vertrekken we –tegen alle files in- richting Denderhoutem waar we Equinta bezoeken. Equinta is het bedrijf van dierenarts Ward de Bie en is gespecialiseerd in kunstmatige bevruchting, embryotransplantatie en spermawinning bij paarden.  Hij heeft een 100- tal geselecteerde draagmeries  zodat de  uitgespoelde embryo's meteen en zonder transport overgeplant worden.  Verder is er stallingsmogelijkheid voor een 30-tal merries.  Daardoor kan een efficiënte begeleiding van de merries ter plaatse  gebeuren. Hij ontvangt ons eerst in zijn labo en vertelt over wat er van belang is om een bevruchting zo optimaal mogelijk te laten verlopen.   Daarna leidt hij ons rond op zijn terrein en doorheen zijn stallen en legt hij uit hoe hij zijn bedrijf organiseert en welke materialen hij nodig heeft. Na een zeer interessante rondleiding trekken we naar Vollezele.

 

Vollezele is de streek van het Brabantse trekpaard. Na een mooie autorit door de heuvels van het Pajottenland komen we bij het museum van het Brabantse trekpaard  aan.  Het is gevestigd in het mooie  voormalige  gemeentehuis.   Het dorp was lange tijd het centrum van een wereldhandel in paarden.   De streek stond al langer bekend om zijn goede paarden maar de geschiedenis van Vollezele begint pas echt als Remi Vanderschueren een kwekerij begint in Vollezele.  Zijn bekendste paard, Brillant, haalt eerste prijzen  op verschillende internationale  tornooien. Zo vestigt hij de aandacht van de wereld op Vollezele. Uit Rusland, Amerika, zelfs uit Argentinië komen handelaren Brabantse trekpaarden kopen.  Het ontstaan en de bloeiperiode van de paardenhandel worden mooi geïllustreerd met korte filmpjes en enkele interviews met kenners. Philippe van Dixhoorn, oprichter van het museum en zoon van een paardenhandelaar,  beschrijft in video-fragmenten hoe het dagelijkse leven op de paardenfokkerijen was. Hoe de champagne van de trappen liep en hoe rijk het de handelaars maakte.  Om het belang ervan  aan tonen, legt de gids uit dat de paardenhandel rond 1900 belangrijker was  als Belgisch exportproduct dan staal of kolen. De eerste wereldoorlog bracht de paardenteelt een zware slag toe maar snel herstelde de handel zich.  Na de tweede wereldoorlog werd de motorisatie belangrijker en verzwakte de vraag naar paardenkracht. De binnenvaart of het bewerken van landbouwgrond gebeurde tot de tweede wereldoorlog nog vaak met paarden. Dit verminderde snel na 1950.  Nu nog worden paarden ingezet in bosbouw maar voor de grote werkzaamheden gebruikt men niet langer paarden.  
Het Brabantse trekpaard moet nu beschermd worden: Om het voortbestaan van het Belgisch trekpaard te garanderen moeten er jaarlijks 1.000 veulens gekweekt worden.   Omdat zelfs dit aantal niet bereikt wordt, hoopt men de trend te keren door bijvoorbeeld veulenpremies toe te kennen. 
Verder toont het museum nog mooie paardenuitrustingen.
casyVoor het middagmaal worden we ontvangen door restaurant Casy in Vlezenbeek.  We worden er getrakteerd op een heerlijk 3-gangenmenu met streekgerechten.  Een welkome pauze om de ervaringen van de voormiddag te bespreken.   
Meteen na de koffie vertrekken we naar Itterbeek voor een bezoek aan brouwerij Timmermans.  

 

 
 
Biij de bierliefhebbers gekend als een van de beste brouwerijen van Kriekbieren.  De gids, een gepensioneerde man die gepassioneerd is  door bieren,  leidt ons door de brouwerij.   Hij vertelt over de speciale voorwaarden en de buitentemperatuur (niet warmer dan 18°)  die nodig zijn om het Kriekbier te kunnen brouwen. In het museum-gedeelte  leren we meer over het ontstaan van de brouwerij.  In 1702 werd de brouwerij opgericht; toen was het een boerderij, fruitkwekerij, brouwerij en café.  Naarmate het succes van de brouwerij groeide, richtte het bedrijf zich steeds meer op de brouwerij-activiteit. Het bedrijf slaagde erin om uit de greep van grote brouwerijen  te blijven.  Ze werken uiteraard  wel samen met andere  bedrijven.   De laatste jaren worden op vraag van supermarkten en andere ketens bieren op maat ontwikkeld zoals fruitbieren met een lager alcoholpercentage.   Na de uitleg over de verschillende bieren, smaakt het bier tijdens het degustatiemoment achteraf des te beter.  We krijgen de kans om verschillende soorten bieren te proeven en wordt gediscussieerd over bieren en smaken.  Vooral de zuurtegraad van het Kriek Retro-bier is voer voor discussie.  
 
Onze laatste stopplaats is de Hengstenhouderij Dekens in de idyllische vallei “Van den Dael” in Kester.  Erik Dekens en zijn familie ontvangen ons op een uitgestrekt domein.   Ondanks het recente overlijden van zijn broer, wil hij ons toch rondleiden en vertelt hij gepassioneerd over zijn  beroep.   Hij vertelt over paardenrassen over paardenstambomen en over het onderhouden en verzorgen van paarden.  Hij stopt bij ongeveer elk paard om de stamboom, het karakter  en de kwaliteiten van het paard te bespreken.  Hij kent zijn paarden door en door en die passie voor zijn dieren  straalt ook af tijdens ons bezoek.  Erik blijkt de ideale gastheer en gesprekspartner voor onze paardenkenners.   Na de rondleiding praten we nog na bij een drankje en nemen we afscheid.  Een geslaagde en leerrijke dag die onmiddellijk de vraag naar de volgende uitstap oproept.