Prijsverhogingen in de maneges en pensionstallen

NAVEMA stuurde op 29 januari 2019 onderstaand persbericht uit.
 

Prijsverhogingen in de maneges en pensionstallen

 
2018 was een uitzonderlijk slecht jaar voor de ganse landbouwsector.  Veel mensen hebben kunnen genieten van het uitzonderlijk warme weer van vorige zomer.  Het KMI bestempelde deze droogte dan ook als de meest intense sinds 1976.
 
Jammer genoeg lieten de gevolgen niet lang op zich wachten.  De opbrengst van granen en stro werd sterk beïnvloed, alsook de opbrengst van maïs: deze daalde namelijk met 35%.  De opbrengst van grasland bleef ook niet gespaard, ze daalde met 50% en is daarmee het meest getroffen door de droogte.
 
Welke impact voor de maneges en pensionstallen?
 
De impact voor maneges en pensionstallen is groot doordat het ruwvoeder dat verkrijgbaar is in het aantal balen met de helft verminderd is.  Vervolgens is er omwille van de afname van de graanproductie een daling van de stro-opbrengst.  Hierdoor krimpt de voorraad steeds meer in, met het gevolg dat men stro moet gaan zoeken in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje, … wat enorme transportkosten met zich meebrengt.
De granen zijn een integraal onderdeel van de voeding van paarden en pony's.  Doordat de prijs van deze granen steeds stijgt, stijgt de prijs van de samengestelde paardenvoeders mee.  In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is de kostprijs van tarwe maïs, haver, etc. met 15% gestegen.
 
Wat betekent dit voor eigenaars van paarden ?
 
In de afgelopen 15 jaar zijn de vaste kosten voor het voederen en onderhouden van paarden, evenals de personeelskosten echter exponentieel toegenomen. Veel manegehouders zijn daarom gedwongen om hun huurprijzen in 2019 te verhogen.  Ook een jaarlijkse indexatie zal door een aantal manegehouders doorgevoerd worden.