Verslag studiereis naar Wallonië op 30 mei 2017

Na de samenkomst bij manege Meerdaalhof bezochten we het domein van Grégory Watelet. Hij organiseert elk jaar verschillende wedstrijden op zijn domein.  Hij heeft dus de juiste infrastructuur om niet alleen paarden te houden maar ook om deze wedstrijden te kunnen organiseren.  Dhr. Watelet heeft zelf geholpen bij het bouwen van zijn manege.  Naast deze interessante infrastructuur konden we ook diverse soorten zand bekijken die als ondergrond dienen.  Dhr. Watelet is namelijk ook actief in de verkoop van zand voor maneges.  Deze zandsoorten, die met vezels verrijkt zijn zodat ze het water goed absorberen zijn speciaal op maat van de paardensport samengesteld.  Tenslotte toonde Grégory Watelet enkele plannen van een nieuw, groot gebouw waarin hij tijdens de winterperiode wedstrijden wil organiseren.

Nadien bezochten we de school in Gesves. Het bezoek verliep in twee delen.  Tijdens het eerste deel toonde Xavier Vincke, verantwoordelijk voor de ruiteropleiding, de school.  Het is een school van de provincie Namen die leerlingen uit de middelbare graad ontvangt. Deze leerlingen blijven de hele week in de school in een internaat.  Ze volgen minimum 10 uur algemene vakken en de rest van hun tijd besteden ze aan paarden. Ze krijgen daarbij zowel theoretische als praktische lessen. 
Op gewone weekdagen verzorgen de leerlingen zelf hun paard. Tijdens het weekend en tijdens de vakantieperiode wordt er met een beurtrol gewerkt zodat er altijd leerlingen zijn die zich met het verzorgen van de paarden bezighouden.  Na deze boeiende uitleg bezochten we de gebouwen van de school. De school beschikt over een zeer uitgebreide infrastructuur met verschillende binnen- en buitenpistes, en over de nodige afdelingen waar leerlingen alle aspecten kunnen leren die met paarden te maken hebben. Zo heeft de school onder andere een inseminatiecentrum en een kraamafdeling. Volgende foto toont een van de grootste overdekte pistes van de school.

Het indrukwekkende "Château d’Arville" was de volgende halte. Het kasteel ontvangt elk jaar een internationale wedstrijd. Dit jaar wordt deze gehouden tussen 23 en 25 juni.  De infrastructuur op het kasteeldomein is dan ook heel compleet en goed uitgewerkt.  Er zijn verschillende mooie boxen voor de paarden en een grote binnenpiste.  Een grote buitenpiste is er eveneens. Het pensiongedeelte is slechts een nevenactiviteit. Een groot deel van boxen zijn namelijk ingenomen door twee ruiters van internationaal niveau (Lara de Liedekerke-Meier en Kai-Steffen Meier).

De mosterdfabriek Bister in Ciney was een interessante tussenstop.  Tijdens deze rondleiding leerden we meer over de ontstaansgeschiedenis van de fabriek en het fabricageproces van de mosterd.  Nadien volgde een degustatie.

De laatste stopplaats was de Aquila Farm van Aurélie De Mévius in Beauvechain. Deze manege is volledig nieuw en mevrouw De Mévius geeft er lessen waarin ze alternatieve leermethodes gebruikt.  Tijdens haar lessen hecht ze veel belang aan de persoonlijkheid van de paarden. Ze heeft eveneens een revalidatiecentrum waar ze paarden met problemen beter maakt.  De manege zelf is een prachtig gebouw; het is volledig nieuw, met veel aandacht voor de architectuur en voor een groot deel in hout gebouwd.